Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti'nde heyecan verici bir keşif yapıldı. 44. kazı sezonunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan liderliğindeki ekip, 2200 yıllık muhteşem bir mozaik ve 1800 yıllık bir anıt mezar ortaya çıkardı. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve İÇDAŞ sponsorluğunda gerçekleştirildi.

2200 Yıllık Helenistik Mozaik

Batı sur duvarının kenarındaki han yapısındaki kazılarda, Helenistik döneme ait çokgen taşlardan oluşan, üç renkli bitkisel ve geometrik motiflerle süslü bir mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Bu mozaik, Anadolu'da bulunan Helenistik döneme ait polygonal tesseralı mozaiklerin en sağlam örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Mozaiğin, gymnazium (cimnastik salonu) olarak kullanılmış bir yapıda bulunduğu ve Bizans döneminde konut alanına dönüştürüldüğü düşünülüyor. Mozaiğin bu süreçlere rağmen hasar görmeden günümüze ulaşması büyük bir şans. Benzer örnekler daha çok Makedonya ve Yunanistan'da bulunuyor. Assos'taki bu keşif, bölgenin zengin tarihine ışık tutuyor.

1800 Yıllık Anıt Mezar

Agoranın doğu bölümündeki kazılar ise, başlangıçta çeşme olarak düşünülen bir yapının aslında 1800 yıllık bir anıt mezar (heroon) olduğunu ortaya koydu. Roma dönemine ait bu anıt mezar, kentteki ileri gelen bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor. Assos'ta daha önce bulunan iki kardeşe ait mezar anıtıyla benzerlikler taşıyor. Bu keşif, Assos'un sosyal yapısı ve Roma dönemi aristokrasisi hakkında önemli bilgiler sağlıyor.

Assos'un Tarihi ve Turizmi

Midilli Adası karşısında, volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında kurulu Assos Antik Kenti, "Troas" olarak bilinen bölgenin güney kıyısında yer alıyor. Çağlar boyunca önemli bir liman kenti olan Assos, kalıntıları ve doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turist çekiyor. Bu yeni keşifler, Assos'un turizm potansiyelini daha da artıracak ve bölgeye olan ilgiyi yükseltecektir. Kazı çalışmalarının, Geleceğe Miras Projesi kapsamında sergilenecek olan mozaik gibi önemli buluntuların korunması ve sergilenmesiyle devam edeceği belirtildi.