Santorini'deki Deprem Fırtınası Değerlendirildi
Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nda 28 Ocak'tan beri devam eden deprem fırtınası, uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) yaptığı açıklamada, yaşanan sismik hareketliliğin volkanik bir patlamaya yol açmayacağını belirtti. Özden, depremlerin büyüklüğünün büyük bir depremi tetikleyecek nitelikte olmadığını vurguladı.
Deprem Fırtınasının Sebepleri
Prof. Dr. Özden, deprem fırtınasının tektonik kökenli olmadığını, altından yükselen küçük bir sıcak noktanın bu yoğun deprem aktivitesine sebep olduğunu düşünüyor. Bu sıcak nokta, kabuk içerisinde yükseliyor ancak mutlaka yüzeye çıkıp volkanik bir patlamaya neden olmak zorunda değil. Depremlerin sık aralıklarla dört ile beş arasında değişen büyüklüklerde olması, bu hipotezi destekliyor. Santorini, Afrika levhasının Anadolu levhası altına daldığı bölgede bulunuyor. Bu jeolojik süreç, Ege Denizi'ndeki volkanik adaların oluşumuna neden olmuştur. Santorini Adası da bu volkanik adalar arasında yer almaktadır ve geçmişte büyük bir patlama yaşamıştır. Bölgede bulunan çok sayıda fayın da deprem aktivitesini etkilediği belirtiliyor. Özden, bu durumun bir volkanik patlama veya lav akışıyla sonuçlanacağını düşünmüyor.
Tsunami Riski ve Marmara Bölgesi
Prof. Dr. Özden, tsunami riski için düşey bir fay hareketinin gerekli olduğunu, ancak şu anki depremlerin bu düzeyde bir yer değiştirmeye neden olmadığını ifade etti. Depremlerin beş büyüklüğünü geçmemesi, büyük bir depremi tetikleyeceğini düşünmelerine olanak vermiyor. Depremlerin süresinin belirsiz olduğunu ve birkaç ay sürebileceğini belirten Özden, Marmara bölgesini tetikleyecek bir durumun şu an için söz konusu olmadığını dile getirdi. 1949 ve 1950 yıllarında Santorini'de yaşanan kısa süreli patlamaların, mevcut depremlerin yaşandığı bölgeden farklı bir noktada gerçekleştiğini vurguladı. Batı Anadolu'daki diri faylar üzerindeki olası etkilerinin ise henüz belirsiz olduğunu ekledi.
Uluslararası Çalışmalar ve Sonuç
Dünyada Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin deprem araştırmalarında öncü olduğunu belirten Özden, Yunanistan'ın Santorini Adası çevresinde detaylı jeofizik çalışmalar yaparak olayın kökenini daha net ortaya koyacağını düşünüyor. Santorini'nin turizm açısından önemini de vurgulayan Özden, şu anki veriler ışığında volkanik bir patlama ihtimalinin düşük olduğunu ve halkın paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Daha kapsamlı araştırmaların olayı tam olarak aydınlatacağını belirtti.