Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Çanakkale'de düzenlenen Trakya Kariyer Fuarı'nda öğrencilerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin desteğiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarda, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi de paydaş olarak yer aldı. Fuar, "Geçmişin İzinde Geleceğini Keşfet" mottosuyla Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde düzenlendi ve ilgili şehir valiliklerinin de desteğini aldı. Gezeravcı, "Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu" başlıklı oturumda öğrencilere önemli bilgiler aktardı.

Yerli Uzay Projeleri ve Astronot Seçim Süreci

Gezeravcı, sunumunda yerli Uydu Geliştirme Programı, Türk Uzay Ajansı, Ay Araştırma Programı, Uzaya Erişim ve Uzay Limanı Projesi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Türk astronot seçim sürecini adım adım anlatan Gezeravcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu görevi, sadece bir vatandaşını uzaya göndermek için değil, genç nesillere ilham vermek ve Türkiye'nin uzaydaki yeteneklerini sergilemek amacıyla gerçekleştirdiğini vurguladı. Ülkenin zorlu şartlara rağmen uzay alanında elde ettiği ilerlemeyi anlatırken, yıllardır süregelen gençlerin öz güveninin sürekli yaftalandığı bu ortamda, bu topraklardan çıkan dehaların yaptığı işleri sizlerin dikkatine sunmak ve ilham verebilecek işlerin altına imza atmak için bu görevin gerçekleştirildiğini belirtti. Gezeravcı, Türkiye'nin 2024 yılına kadar uzay alanında aktif olarak faaliyet yürüttüğünü ve uzaya yabancı olmadığını hatırlattı. Son olarak, 2 yıllık sıkı bir çalışmanın ardından belirlenen 10 hedefin, 2021 yılının Şubat ayında Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecek 10 yıla dair uzay alanında erişmek istediği hedefler olarak Milli Uzay Programı adı altında kamuoyu ile paylaşıldığını anlattı.

Ay Araştırma Programı ve Gelecek Hedefler

Türkiye'nin Ay Araştırma Programı'na da değinen Gezeravcı, 2026-2028 yılları arasında yerli üretim hibrit yakıtlı bir itki sistemiyle bilimsel bir objenin aya yerleştirileceğini açıkladı. Bu görevin iki kademeli olacağını belirten Gezeravcı, birinci kademede ay yüzeyine sert iniş yapmayı, ikinci kademede ise yumuşak inişle bilimsel çalışmalar başlatmayı planladıklarını söyledi. Bu proje, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki yeteneklerini göstermesi ve uluslararası alanda işbirliklerine olanak sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Gezeravcı, kendi etrafında ve dünyanın etrafında dönüşüne devam eden ayın yüzeyine atmosferden emniyetli bir fırlatmanın neticesinde doğru bir seyrüsefer ile ay yüzeyinde spesifik bir noktaya sert iniş, yani çarptırmayı planladıkları bir görevi gerçekleştireceklerini ve ilk görevden elde edilen çıkarımın neticesinde ikinci bir görevde, halihazırda üretim süreci devam eden bilimsel objeyi yumuşak inişle ay yüzeyine eriştirip, orada bilimsel çalışmalara başlayacaklarını anlattı. Gezeravcı, sunumunun sonunda 22 gün süren uzay yolculuğunda yaşadıklarını da öğrencilerle paylaştı.

Gezeravcı'dan Öğrencilere İlham Verici Mesaj

Gezeravcı, öğrencilere Türkiye'nin uzay alanındaki başarılarının sadece uzayla sınırlı olmadığını, ülkenin birçok alanda büyük ilerleme kaydettiğini vurguladı. Son 20 yılda katlanarak artan başarıların altını çizdi. Bu başarıların, Türkiye'nin zorlu şartlara rağmen kendi çözümlerini üretebilen bir ülke haline geldiğini gösterdiğini belirtti. Türkiye'nin geleceği için gençlerin öz güveninin ve azminin önemini dile getiren Gezeravcı, onlara ilham kaynağı olmayı amaçladığını ifade etti. Konuşmasının ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Gezeravcı'ya günün anısına teşekkür belgesi takdim etti. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Vahid Novruzov da yaptığı yağlıboya tabloyu Gezeravcı'ya hediye etti.